NR. 1 / 2023

sursa imagine coperta: El Greco – The Opening of the Fifth Seal

Privind altfel…

Nu știu în ce măsură omul de astăzi, când se are în vedere pe sine și caută să-și înțeleagă propria condiție, mai acordă vreo importanță faptului originar al „căderii”. Sigur, vorbește uneori despre acesta, ca atunci când invocă, de exemplu, o anumită viziune religioasă. Sau când constată schimbări teribile ce ar fi afectat însuși modul omenesc de a fi.

Pe muntele lui Zarathustra

„Dezbaterile din jurul ideii de conștiință au arătat că orice încercare de a explica apariția subiectivității este în mod a priori sortită eșecului. Efortul de a schița o vagă trecere de la universul corporal la gândire a dus la simplificarea acesteia.”

omnezeu

Pentru cititorul modern, cartea Ezechiel din Biblia Ebraică (Vechiul Testament) arată ca un manifest politic împărțit pe capitole, dintre care Capitolul 23 este prezentat sub forma unei alegorii sexuale.

Mă amuză mereu să văd reacția studenților mei când le povestesc ce înseamnă așa numita „iubire platonică” (…) Să le spui că, în definiția platoniciană a iubirii, aceasta va rămâne mereu neîmpărtășită de cel iubit e în sine descumpănitor. Dar dacă mai adaugi că cel care iubește vrea de fapt să aibă, să se înstăpânească asupra unui bun / bine pe care el nu-l posedă…

Euforisme ironofile

Orice act de gândire presupune o vizare, aflăm din lecțiile de fenomenologie. Dar ce înseamnă a gândi realmente, nu dintr-o inerție instinctuală?

Quod animi mores…

Voi încerca să fiu, după puteri, medicul-filolog și filosof al acestui sfârșit de eră. Și ne vom opri de vor veni barbarii sau de sufletul și trupul își vor găsi, împreună ca unul, odihna.

CRISTIANA POPP

De ce și până când?

Unghiul Punk

Unul dintre cei mai sufocanți termeni ai ultimilor ani este acela de “creativ” (…) Trecând peste faptul că termenul este un barbarism înhățat cu aplomb, semnificația lui în contextul prezentului pare să denote orice om care produce compulsiv de la idei, la fotografii, la meme sau aranjamente florale.

Iluzia științei

Printre marile atuu-uri ale Occidentului, unul dintre cele mai importante este ceea ce numim „știință occidentală”. Dar înainte de știința occidentală, apoi în paralel cu ea, a existat și există cunoaștere în toate societățile umane.

Istorii

Datele referitoare la comunități umane, fenomene statistico-economice, modificările în spațiu și timp ale grupurilor etnice sunt surprinse cu o acuratețe mai mare sau mai mică de către sursele cartografice.

Laudator temporis acti

Pentru mine este timpul copilăriei și tinereții mele cel care îmi produce nostalgia. Bănuiesc că tot așa funcționează și miturile legate de vârsta de aur: minunata perioadă interbelică, La Belle Époque, primele secole ale republicii romane.

ALEXANDRU POPP

Țăran sau cămătar?

Meteorologia lecturii

Romanul scris de Narine Abgarian, Din cer au căzut trei mere, este o construcție epică solidă, dezvoltată în jurul unei ample rețele de simboluri și semnificații. Destinul personajelor este legat de locul în care s-au născut și trăiesc: misteriosul și greu încercatul sat Maran.

DAN LAURENȚIU PĂTRAȘCU

Sfârșitul unui veac de singurătate

Rațiuni dialectice

Mircea Cărtărescu se va face vinovat, dacă nu a făcut-o deja, de a-și tensiona anxios artiștii scrisului contemporan din România, obligându-ne pe toți (…) să reestimăm și să reașezăm axa literaturii naționale, așa cum a fost aceasta construită.

DAN ALEXANDRU CHIȚĂ

Theofanie

Terapii filosofice

Vorbind despre terapia prin filosofie riști să stârnești neîncredere, dacă nu chiar ilaritate. Poate, doar cu caracter de excepție, să ivești în mintea interlocutorului câteva gânduri despre Victor Frankl, despre terapia existențială, și, de asemenea, poate și un pic despre William James.

HORIA CINTEZĂ

Terapia prin filosofie

Revizitări

Acțiunea operei este plasată în Viena, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este epoca în care filozoful german își lansează celebrele atacuri împotriva valorilor culturii tradiționale, iar Sigmund Freud pune bazele psihanalizei.

Poezie

Nimic nu e mai greu de hrănit / Decât ceea ce creşte în afara ta: / Viaţa. Cu 99,99 de guri / Nimic nu e mai greu de otrăvit / Decât ceea ce creşte înăuntrul tău: /Marea iluzie. Cu gura cusută

NIA DAMIAN

Noeme

%d blogeri au apreciat: