Conferință națională – a treia ediție – 23-24 iunie 2023

Call for papers

Căderea comunismului a condus la un val de schimbări de amploare în Estul Europei. Harta politică a fost semnificativ modificată prin unificarea Germaniei, războiul din fosta Iugoslavie și destrămarea Uniunii Sovietice, precum și prin procesul de extindere europeană și al integrării nord-atlantice a celor mai multe state din zonă. Țările din Estul Europei au trecut, în ultimii 30 de ani, printr-un proces amplu de (re)occidentalizare, de modificări și reconfigurări profunde la nivel politic, economic și social. În prezent, Ucraina, care a făcut parte din Uniunea Sovietică, este în plin război cu Rusia, fapt care, dincolo de alte considerații, atrage atenția în mod special asupra întregului spațiu est-european și provoacă dezbateri, uneori aprinse, privind locul Europei de Est în ansamblul Uniunii Europene și al rolului strategic al țărilor de zonă în raport cu amenințările de securitate care vin în special dinspre Rusia, dar nu numai. 
În ultimii ani, asistăm la o diversificare a perspectivelor teoretice din care este privit spațiul est-european. Mai multe variante ale balcanismului, ca formă specifică a ceea ce Edward Said a numit orientalism, post-colonialismul și abordările inspirate de teoria privind sistemul mondial modern a lui Immanuel Wallerstein, abordările post-structuraliste în istoriile sociale și, nu în ultimul rând, analizele de inspirație postmodernistă, care trimit, între altele, la opera lui Fredric Jamenson oferă perspective noi și incitante asupra unei zone europene tratate mult timp mai mult prin apelul la stereotipuri sau la teorii cu vocație națională. Înțelegerea istoriei regionale reprezintă, în acest moment, o provocare tot mai mare și mai interesantă, fiind în același timp și având în vedere situația din Ucraina, și o urgență. 
În cadrul conferinței, ne propunem să abordăm, din perspectivă multidiscuplinară, paradigmele teoretice și fenomenele istorice și culturale, de asemenea pe cele comunicaționale, care se situează în centrul dezbaterilor privind Estul Europei. Vom avea în vedere comunicări subsumate următoarelor direcții tematice:
•	Paradigme teoretice de analiză a Europei de Est; 
•	Postcomunismul și ruta centru – periferie; 
•	Globalizare și război în Europa de Est – reconfigurări discursive; 
•	Nation Branding est-european; 
•	Traumă, memorie și reconciliere; 
•	Identitate, comunitate și naționalism; 
•	Religie, secularism, democrație. 
Evenimentul este organizat, în colaborare, de Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), Departamentul de Formare în Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din cadrul Universității Politehnica din București (UPB) și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București (UNIBUC). Sunt invitați să participe cercetători, doctoranzi, mastranzi și tineri cercetători în domeniul filosofiei, studiilor sociale și umane, științelor comunicării, științelor politice și studiilor culturale.


Desfășurător
Un rezumat de maximum 1.000 de caractere, redactat în limba română sau într-o limbă de circulație internațională, va fi trimis pe adresa arthur.suciu@usm.ro până la data de 1 iunie 2023. Pentru redactarea rezumatului și a articolului va fi utilizat stilul de redactare APA. Rezumatul va conține numele, adresa de e-mail și afilierea instituțională a autorului.
Comunicările acceptate pentru susținere în cadrul conferinței vor fi anunțate până la data de 15 iunie 2023, când va fi comunicat și programul conferinței.
Lucrările conferinței vor avea loc online vineri și sâmbătă, 23 și 24 iunie 2023.
Articolele vor fi trimise pe adresa arthur.suciu@usm.ro până la data de 10 octombrie 2023.
Articolele acceptate după procesul de peer review vor fi publicate în revista ”Annals of philosophy, social and human disciplines”. Revista este indexată în bazele de date internaționale ErihPlus, EBSCO, DOAJ, SCIPIO. 

Comitet de organizare
•	Prof. univ. dr. Claudia Costin, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, USV
•	Lector univ. dr. Arthur Suciu, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, USV
•	Lector univ. dr. Daniela Cotoară, Departamentul de Formare în Cariera Didactică și Științe Socio-Umane, UPB
•	Asistent univ. dr. Gabriela Cătălina Danciu, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, UNIBUC
•	Conf. univ. dr. Beatrice Balgiu, Departamentul de Formare în Cariera Didactică și Științe Socio-Umane, UPB

Comitetul științific
•	Associate professor Alina Dolea, Bornemouth University 
•	Conf. univ. dr. Antonio-Roberto Momoc, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, UNIBUC
•	Conf. univ. dr. Ionel Corjan, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, USV
•	Lector univ. dr. Horia Pătrașcu, Departamentul de Formare în Cariera Didactică și Științe Socio-Umane, UPB
•	Lector univ. dr. Adriana Ștefănel, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, UNIBUC
•	Lector univ. dr. Florin Domunco, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
•	Lector univ. dr. Ramona Ardelean, Departamentul de Formare în Cariera Didactică și Științe Socio-Umane, UPB
•	Lector univ. dr. Mircea Toboșaru, Departamentul de Formare în Cariera Didactică și Științe Socio-Umane, UPB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: