Într-un articol recent, CristianTudor Popescu îi numea pe frații Tate ”giboni”. De unde și până unde? Afară de faptul că frații celebri din UK fac parte din același ordin de mamifere ca și gibonul, adică Primate, nu prea au multe în comun cu simpaticele mamifere. Nu cunosc abilitățile de cățărare ale celor doi influenceri. Dacă duc o viață arboricolă, le place să se cațere, au căsuțe în arbori sau măcar au practicat alpinismul, aș vedea o legătură.

În rest, gibonul, o maimuță antropoidă (adică fără coadă), e departe de a fi rușinea ordinului lui, din contră. Aceste mici primate frugivore din estul Asiei și Oceania pot adopta o poziție surprinzător de erectă, deși sunt adaptate la viața arboricolă. Sau poate tocmai de aceea… Acest caracter al lor a condus la ideea că mersul biped și poziția erectă au evoluat la primate arboricole. În copac. Pe crengile arborilor și alte primate, cum ar fi urangutanul, stau incredibil de drepte. Și rudele noastre apropiate, cimpanzeii și bonobo, au fost surprinse pe crengile arborilor cu picioarele foarte întinse, adică în poziție erectă.

Ce i se poate reproșa gibonului ar fi, în sens figurat, că nu „a coborât” din copac. Dar când coboară, la propriu, merge incredibil de erect și de biped, deși are membrele superioare (brațele) foarte lungi, atât de lungi încât ajung până la pământ. Când e pe pământ, desigur. Brațele lungi sunt utile modului de deplasare arboricol numit ”brahiație”. Gibonii, care sunt împărțiți în mai multe specii, merg peste un kilometru pe zi pe sol. Câte rude de-ale lor cu statusul de bipede se pot lăuda cu exersarea pe distanțe atât de lungi a acestui caracter?

Diferențele dintre giboni, numiți și hilobatide (Hylobatidae), și frații Tate se adâncesc când ajungem la modul de societate și de reproducere. Pentru că gibonii sunt unele dintre rarele specii de primate… monogame. Partenerii rămân împreună toată viața. Dacă erau giboni, Andrew și Tristan ar fi dat faliment cu afacerea lor. Ce ar fi vândut clienților lor? De fapt acum îi învață pe doritori exact să nu fie…giboni.

Mai mult, niciuna dintre afacerile lor dubioase nu ar fi avut rost dacă erau giboni. Nici video-chatul nu ar fi mers. Cum s-ar putea pornifica femelele de gibon? La giboni dimorfismul sexual (adică diferențele de aspect dintre femele și masculi, inclusiv mărimea) e mic spre absent. Are legătură cu monogamia. Pentru cine a văzut porumbei, ciori, chiar lupi, specii monogame adică, acest caracter e evident. Interesant e că dimorfismul sexual nu e același la diverse populații umane. Agricultorii, mai înclinați spre monogamie, au un dimorfism sexual mai mic. Adică diferența de înălțime e mai mică decât la alte populații (mai multe în cartea mea Civilizația foametei). Sigur, și societățile lor sunt mai egalitare. Cel puțin din punctul ăsta de vedere, frații Tate nu pot fi acuzați că sunt ”țărani”.

Gibonii sunt familiști convinși, care trăiesc în familii cu până la patru pui. Cu aceeași femelă sau mascul! Ce oroare! Și partenerii au activități împreună. Unele și artistice, precum cântatul..inclusiv în cor. Oare frații Tate or fi muzicali? Gibonii sunt considerați speciile de mamifere terestre care cântă cel mai frumos, cu sunete variate și interesante.

De ce or fi gibonii citați de unii ca simbol al grobianismului? Din cauza brațelor lungi? Sau pur și simplu a numelui? Aceste primate cu blana frumoasă s-ar rușina de înrudirea cu niște indivizi acuzați de abuz sexual. De fapt și alte specii de primate, care sunt departe de a fi culmi ale moralității animale, ar face-o. Deși majoritatea societăților de primate antropoide sociale sunt dominate de masculi, care sunt mai mari decât femelele (dimorfism sexual puternic), violul nu intră în lista agresiunilor de care masculii lor sunt capabili. Foarte rar există ceva numit ”forced copulation” la cimpanzeul comun (nu la bonobo). Primatologul Frans de Waal nu a văzut niciodată așa ceva. Fără a intra în detalii despre păcatele din familia noastră, la care Homo sapiens e campion, cred că cel mai potrivit era ca frații Tate să fie numiți ”balenoi” sau ”delfini”. Asta dacă ne gândim numai la viol. Că și aceste specii ne-ar da în judecată dacă luăm în seamă și alte comportamente.

Cum se vede, gibonul se ține bine erect pe picioare. Și nu prea arată a macho. Nici barbă nu poate să-și lase. Pentru că nu îi crește păr pe față, doar în jurul feței.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: