Cristina A. Bejan, Intelectualii și fascismul în România interbelică: Asociația Criterion
Editura Litera, București, 2023, 399 pag.
Editura Litera tocmai a publicat traducerea unei lucrări foarte bine documentate despre intelectualitatea noastră interbelică, scrisă în limba engleză de Cristina A. Bejan, o cercetătoare americană de origine română specializată în istorie recentă. Scrisă pentru publicul american, cartea oferă suficiente informații detaliate despre toate numele vehiculate, fiind astfel utilă și tinerilor cititori din România mai puțin familiarizați cu viața noastră intelectuală din perioada interbelică.
După o introducere în perioada care a urmat făuririi României Mari, Cristina Bejan prezintă detaliat nașterea și „copilăria” Tinerei Generații, aspirațiile, avântul, trecerea de la îmbrățișarea diversității de opinie politică, socială, economică, filozofică etc. la pierderea în extremismele de toată factura care au sfâșiat Europa acelor vremuri, diferitele forme de asociere a grupurilor de intelectuali care au format-o și, în special, Asociația Criterion, căreia îi dedică cea mai mare parte din lucrare.
Personalități ale vremii precum Nae Ionescu, Petru Comarnescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Mircea Vulcănescu, Mihail Polihroniade sau Mihail Sebastian sunt aduse pe scenă în rolul pe care l-au jucat în entuziasmul inițial al acestei generații și în diversitatea de destine căreia i-a fost ulterior menită. Imaginea creată este a unui izvor de speranță și avânt, eșuat într-o deltă a isteriilor politice: nostalgie și suspin în amalgam valah.
Pe lângă ireproșabila atenție la detalii, Cristina Bejan e o excelentă povestitoare; lucrarea se citește ca un roman plin de vervă și suspans. Deși e întrucâtva trist să fii nevoit să treci – dus și întors! – idei românești prin filtrul superpus al unei alte limbi, cartea e oblu indispensabilă.
