Vasile Baghiu (n. 5 decembrie 1965, Borleşti, Neamţ) este poet, prozator şi eseist, creatorul conceptului poetic al „himerismului”.

A publicat unsprezece volume de poezie (Gustul înstrăinăriiRătăcirile doamnei Bovary, FebraManieraHimerus Alter în Rheinland, DepresieCât de departe am mersMetode simple de încetinire a timpuluiVisuri pe care mi le pot permite, Respirație asistată, Avantajul de a nu câștiga nimic), trei antologii (Fantoma sanatoriului, Gustul înstrăinării, Magia elementară) o culegere de proză scurtă (Punctul de plecare), trei romane (Ospiciul,  Planuri de viaţăFericire sub limite) şi numeroase articole şi eseuri în reviste.

Este inclus în antologii și istorii literare precum O panoramă critică a poeziei românești din secolul al XX-lea de Marin Mincu, Manualul vânătorului de poeți de Nicolae Coande, Istoria literaturii române contemporane de Mihai Iovănel, Poezia românească după 1945 de Ion Pop.

A primit mai multe premii, între care Premiul Poesis, Premiul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor, Premiul Mihai Ursachi, Premiul Liviu Rebreanu, Premiul Patrel Berceanu.

A obţinut câteva burse „writers-in-residence” în Occident, iar fragmente din opera sa au apărut, în traduceri, în reviste și antologii din străinătate, între care Banipal, Serta, Buchkultur, The Orange Room Review, The Penmen Review, Magma Poetry, Oomph Press. În ultimii ani, numeroase poeme însoțite de prezentări ale conceptului poetic al „himerismului” i-au fost incluse în publicații din Australia precum The Cordite Poetry Review, The AALITRA Review, Parralel Worlds. Words Reflected, Bordertown (TransCollaborate), Poetry in Process, Coolabah.

Vasile Baghiu a avut mai multe experienţe de muncă: asistent medical, ziarist, realizator TV, profesor. Fondator al primei reviste de educație pentru sănătate din România (Modus Vivendi, 1997-2002), autor de manuale de specialitate medicală (Teoria și practica nursing), actualmente este psiholog la D.S.P. Neamț, unde susține proiectul Cultura sănătății, o serie de conferințe și workshop-uri despre sănătatea lecturii și stilul de viață sănătos.

%d blogeri au apreciat: