Listă cu articole

  • Pesimism de stat versus optimism erotic. In memoriam Oblio

    Horia Vicențiu Pătrașcu             Statul este fundat pe o concepție pesimistă asupra ființei umane: omul e rău, deci trebuie păzit și pedepsit. Sigur, există variațiuni ale acestei teme: unii oameni sunt răi, unele categorii sociale / etnice / rasiale sunt rele, dar de fapt nici un stat nu ar îndrăzni să ofere garanții în acest…

    Read more

  • Gândind asupra Estului Europei

    Conferință națională – a treia ediție – 23-24 iunie 2023 Call for papers Căderea comunismului a condus la un val de schimbări de amploare în Estul Europei. Harta politică a fost semnificativ modificată prin unificarea Germaniei, războiul din fosta Iugoslavie și destrămarea Uniunii Sovietice, precum și prin procesul de extindere europeană și al integrării nord-atlantice…

    Read more

  • E bine sau rău că murim?

    Horia Vicențiu Pătrașcu Jean-Michel Besnier și Laurent Alexandre, Pot face roboţii dragoste? 12 întrebări despre transumanism, Humanitas, 2019 Titlul ascunde miza si miezul dialogului dintre Laurent Alexandre si Jean Michel Besnier, primul chirurg urolog și publicist, cel de al doilea profesor de filosofie la Sorbona. Miza și miezul fiind dialogului fiind moartea, rolul ei în…

    Read more

  • Elogiu misoginismului, misandriei și mizantropiei. Să învățăm de la țărani!

    Horia Vicențiu Pătrașcu Misoginismul are două forme: una, rudimentară, în care genul feminin e detestat și ridiculizat și alta, chipurile mai rafinată, în care femeia e proslăvită ca fiind cea mai divină făptură de pe pământ, ‘etern’ ce ne poartă-n tării… Numai pe naivi îi poate deruta coexistența unei superbe lirici amoroase în trecutul Europei…

    Read more

  • Cleptomania – o înclinație naturală?

    Horia Vicențiu Pătrașcu A plăti singur marfa pe care o cumperi din magazin este una din imaginile pe care în urmă cu câteva decenii le-am fi considerat distopice, o imagine emblematică a dresajului social dus la desăvârșire. Omul hipercorect care, dintr-o înaltă conștiință civică – și nu din teama de a fi prins și pedepsit!…

    Read more

  • Sfârșitul scrierii. Limba morților sau despre invenția lui Platon

    Horia Vicențiu Pătrașcu             Într-unul dintre dialogurile sale, Platon face un reproș fundamental textului scris: nu răspunde la întrebări, nu vorbește, este „mut”[1]             Aceste trăsături privative sunt de fapt eufemisme pentru semnele „morții”. Ce vrea să spună Platon cu această ironie este că un text scris este un fel de „limbă a morților”, adică…

    Read more

  • Antiregele și alte povestiri filosofico-fantastice

    editura Contemplatio, 2022 prefață: Arthur Suciu postfață: Simona Preda Cu acest volum, Horia Vicențiu Pătrașcu continuă șirul povestirilor filosofico-fantastice pe care le-a început în 2020, odată cu publicarea la editura Eikon a Ieșirii din indiviziune, o carte care s-a bucurat de un (ne)așteptat succes. Încurajat de semnele extrem de favorabile primite de la cititori, autorul…

    Read more

  • Bătrânețe fermecătoare

    Adrian Oroșanu Încântătoare noile „memorii” ale lui Alex. Ștefănescu, Timp retrăit (Curtea Veche, București, 2022, 654 de pagini), o colecție de „pastile” scurte și scurtissime, fără vreo ordine anume, despre cele mai diverse subiecte, a căror singură legătură între ele este memoria autorului în a cărui biografie reală ori imaginată s-au coagulat. Ai senzația că…

    Read more

  • A apărut numărul 2 al revistei Anthropos

    Numărul 2 al revistei Anthropos a apărut în data de 27 februarie a.c. cu un foarte intersant dosar intitulat Avataruri ale iubirii: ce ne ține împreună? Din sumar: ȘTEFAN AFLOROAEI Despre condiția intervalului SERGIU BĂLAN Câteva observații privind preistoria antropologiei DAN ALEXANDRU CHIȚĂ Teoria globală și literatura română locală VASILE BAGHIU Trăirea eliberatoare a unei vieți…

    Read more

  • The Influencer Takes It All

    Horia Vicențiu Pătrașcu               Nu doar un nou cuvânt, ci și un nou fenomen a apărut în spațiul românesc odată cu noțiunea de influencer. Sigur, vă poate mira o asemenea afirmație întrucât, veți spune, dacă cuvântul e nou – fenomenul influențării omului de către om este vechi de când lumea.               Și totuși… Am urmărit…

    Read more

  • Aurelian Crăiuțu în dialog cu Andrew Sullivan

    Aurelian Crăiuțu, unul dintre cele mai importante nume ale filosofiei / științelor politice din lume, un nume care, alături de cel al profesorului Costică Brădățan de la Universitatea din Texas (asupra căruia vom reveni cu altă ocazie) ar trebui să constituie un motiv de mândrie pentru școala românească de filosofie, este profesor la Indiana University…

    Read more

  • Iubirea ucigașă

    Iubirea ucigașă

    Horia Vicențiu Pătrașcu Aflu despre o directoare de bibliotecă din Gorj că s-a spânzurat chiar înainte de a primi verdictul la un proces – penal – în care era acuzată că e responsabilă de fracturarea brațului unui copilaș de către o creangă căzută dintr-un copac aflat în curtea bibliotecii. Directoarea organiza de mult timp acțiuni…

    Read more

  • Eugenia Zaițev – Iubirea și romantismul

    Despre autor Februarie – „luna dragostei” sau poate un prilej de a ne întreba ce (mai) este iubirea, termen des auzit și mult discutat. Știm că iubirea este un cuvânt, o stare, o trăire, pasiune ori compasiune; și câte momente formează, câte controverse, amintiri, bucurii, dar și regrete, dezamăgiri, tristeți, speranțe sau chiar lecții. Prea…

    Read more

  • DIN SUMAR NUMĂRUL 2, FEBRUARIE 2023

    În curând se va lansa numărul 2 al revistei Anthropos, cu un dosar tematic dedicat iubirii. Din sumar: Amalia Diaconeasa Sentimentele – printre miturile științifice Cristiana Popp – Dragostea care ne modifică genomul Dragoș Grusea – Iubirea precosmică în metafizica lui Schelling Dorian Furtună – Despre reversul iubirii – dependența Robert Coravu – iubirea mediată…

    Read more

  • Pedeapsa cu moartea în creștinism și Islam

    Citind „Colierul porumbiței” – lectură greoaie, nu știu poate și traducerea suferă, habar n-am (habar e un cuvânt arab înseamnă istorioară, povestioară, știre; chiar așa sunt traduse subcapitolele care redau anecdotele ce susțin ideile anterioare) – îmi dau seama, încă o dată, de superioritatea creștinismului față de religia musulmană. Ibn Hazm – care era și…

    Read more

  • Gibonii par incredibili de fertili. Cu „dotarea” e altceva…

    Recent, gazetarul Cristian Tudor Popescu anunța că gibonii au fost aclimatizați în România. Era vorba de frații Tate. Continuând investigațiile legate de posibilele asemănări între giboni și influencerii controversați, ajungem la ceva foarte interesant. Presa ne ajută să înțelegem de ce i-ar numi cineva giboni… Acum câteva zile, a apărut în ziare o poveste despre…

    Read more

  • Dragoste și proprietate

    Dragoste și proprietate

    Iubirea începe acolo unde încetează proprietatea. Inclusiv și mai ales proprietatea asupra sinelui propriu, asupra propriei tale persoane. Ești a mea / al meu înseamnă că, de fapt, ceea ce obișnuiam înainte să numesc „eu” nu-mi mai aparține, nu mai este decât această aspirație către cel pe care-l iubesc. Prin definiție, un proprietar nu poate…

    Read more

  • Revista revistelor culturale

    În Timpul nr. 1(23)/2023, o cronică a lui George Bondor la reeditarea cărții lui Wilhelm Dancă, Mircea Eliade: Definitio sacri (Spandugino, 2022), versuri de Radu Vancu și Emilian Galaicu-Păun și două interviuri: primul, luat în 1998 lui Dorin Tudoran de Mariana Sipoș; al doilea, realizat de Cristina Simion cu Suzana Fântânariu, „marea doamnă a gravurii…

    Read more

  • Milogul nemilos

    Milogul nemilos

    Limba română are două cuvinte a căror rădăcină este mila dar ale căror terminații trimit la două semnificații contradictorii ale milei: milos/milostiv și milog. Și, evident, derivatele lor – miluire, respectiv milogeală. Să însemne această semnificare opusă a milei – o ambivalență a sentimentului respectiv? Sau exprimă, dimpotrivă, o raportare coerentă la milă? Ne lămurește…

    Read more

  • Terapia prin filosofie

    Terapia prin filosofie

     Vorbind despre terapia prin filosofie riști să stârnești neîncredere, dacă nu chiar ilaritate. Poate, doar cu caracter de excepție, să ivești în mintea interlocutorului câteva gânduri despre Victor Frankl, despre terapia existențială, și, de asemenea, poate și un pic despre William James. Primul tip de reacție pare să fie cel mai firesc atât din cauza…

    Read more

  • Recomandare film: Hector în căutarea fericirii

    Cu siguranță, Hector and the Search for Happiness (2014) este unul dintre cele mai interesante filme despre fericire și nefericire, despre bucurie, plăcere și satisfacție, despre emoții și sentimente complexe, adesea contradictorii. Hector este un psihiatru a cărui viață este aproape perfectă, profesional și personal deopotrivă. Spun „aproape” pentru că, de n-ar fi, nu s-ar…

    Read more

  • Theofanie. Mircea Cărtărescu, Theodoros, Humanitas, 2022, 632 p

    Theofanie De n-ar fi pentru limba muiată în cărți vechi și noi, pe care Mircea Cărtărescu o întrebuințează nestingherit, meșterind din ea o nestemată, atunci Theodoros rămâne un roman istoric fantasy, nițel horror pe alocuri, care ar putea fi considerat și mitologic pentru un cititor necreștin, din care reies câteva din maniile prozatorului Cărtărescu dintotdeauna:…

    Read more

  • Anarhia dirijată sau reflecţii lângă urdiniş

    Omul – animal care se ocupă de politică. În încercarea de a stabili corect poziţia omului în natură, Aristotel îl situase în vârful ierarhiei regnului animal, numindu-l Zoon politikon, adică „animal care se ocupă de politică”. Această pecete definitorie, alături de toate certitudinile, s-ar părea că a absolutizat prioritatea şi priceperea exclusivă a oamenilor în…

    Read more

  • Originea omului: plictiseala?

    Rău cu rău, dar mai rău fără rău. O expresie de o minunată profunzime psihologică și antroplogică. La primul nivel de interpretare, această expresie poate fi decriptată astfel: omului îi este rău cu cineva – de pildă cu un conducător tiranic, dar acesta e mai bun decât o turmă fără nici un păstor, cum zice…

    Read more

  • Platon despre hateri. Iubirea bună și iubirea rea

    Iubirea este de două feluri, se zice în mai multe rânduri în Banchetul lui Platon. O iubire bună și o iubire rea. Evident, nimeni nu poate iubi răul, conform tuturor vorbitorilor din Banchet, pentru că, ne zice Platon cât se poate de ferm, dragostea este dorință de bine și de fericire. Când iubește – indiferent…

    Read more

  • În „mitul androginului” androginul era doar o specie de om

    Mitul pe care-l prezintă Aristofan în Banchetul lui Platon este de obicei redus doar la o parte a lui – fapt pentru care i se spune mitul androginului. La această stare de lucruri a contribuit cel mai probabil pudoarea epocii creștine, ca să nu vorbim de homofobia ei. În fapt Platon vrea să explice, în…

    Read more

  • Trăim timpuri triste! Se vede din cât de dificil a devenit haiducismul!

    Un articol recent al lui Horia Vicențiu Pătrașcu despre înclinația naturală spre furt m-a făcut să mă gândesc la subiect. Și să scriu articolul ăsta. După Horia, faptul că oamenii își plătesc liniștiți marfa fără să fie obligați e semn al trepanației intelectuale. Nu mai e nevoie de dresaj, oamenii au ajuns să se comporte…

    Read more

%d blogeri au apreciat: